





MALAYSIAN

CONSTITUTIONAL LAW FORUM 2018

'Six Decades of Achievements and Challenges'



28 - 29 March 2018

Organised by:

Faculty of Law, University of Malaya

In collaboration with:

Centre for Asian Legal Studies, Faculty of Law, National University of Singapore

CONSTITUTIONAL LAW FORUM 2018

'Six Decades of Achievements and Challenges'

28 – 29 March 2018, Wednesday & Thursday Faculty of law, University of Malaya, Kuala Lumpur, Malaysia

Over the past sixty years, the Federal Constitution of Malaysia has experienced a great deal of change and has been the subject of much debate and controversy. As it enters into its sixth decade, there is a need to go beyond reflecting on the past and analysing the present. There is an urgent need for academics, practitioners, researchers and policymakers to have a discourse on the future of the Federal Constitution. This Forum will provide an opportunity for experts in Constitutional Law and Malaysian Studies to meet and discuss the current challenges as well as consider how these challenges should be met and addressed.

The aim of the forum is to identify and discuss the current challenges faced by the Federal Constitution of Malaysia. The forum also aims to consider the approaches that might be taken in meeting and addressing these challenges.

The forum will address the following questions:

- 1. What are the current and urgent challenges to the Federal Constitution?
- 2. What are the significant milestones (constitutional amendments, legislation, case law, economic and political developments) in the evolution of the Federal Constitution over the last sixty years?
- 3. How have these milestones shaped the landscape of Constitutional Law today?
- 4. What is needed to meet these challenges and how best can these challenges be addressed?

For more information on the Forum, please contact:

Dr Sharon Kaur Gurmukh Singh at kaursh@um.edu.my

Malaysian Constitutional Law Forum 2018

Faculty of Law, University of Malaya 28 – 29 March 2018

Programme

DAY ONE

8:30am 8:45am		Registration Welcome and Introduction	
9am	30 mins	Session 1 – Constitutional Supremacy at the Crossroads	Emeritus Prof. Datuk Dr. Shad Saleem Faruqi
	30 mins	Q&A	
10:00am	15 mins	TEA BREAK	
10:15am	30 mins	Session 2 – Federal/State Relations, Sabah	Dato Sri Fong Joo Chung
		& Sarawak	
	30 mins	Q&A	
11:15am	30 mins	Session 3 – Subversion & Emergency	Mr. Wilson Tay Tze Vern
		Powers	
	30 mins	Q&A	
12:15 pm	1 hour 15 mins	LUNCH	
1:30 pm	30 mins	Session 4 – Electoral Process and Design	YB Dr. Ong Kian Ming
	30 mins	Q&A	
2:30pm	90 mins	DAY ONE Group Discussions	
4:00pm	15 mins	TEA BREAK	
4:15pm	45 mins	Presentation of group discussions	
5:00pm	30 mins	Round-up of DAY ONE	Prof. Andrew Harding
6:30pm		DINNER	

DAY TWO

8:30am		Registration	
8:45am	30 mins	Keynote – A Preamble For Our Constitution	Emeritus Prof. Datuk Dr. Shad Saleem Faruqi
9:15am	30 mins	Session 5 – The Judiciary & the Constitution in Malaysia	Assoc. Prof. Dr. Johan Shamsuddin Sabaruddin
	30 mins	Q&A	
10:15am	15 mins	TEA BREAK	
10:30am	30 mins	Session 6 – Indigenous Rights	Assoc Prof. Dr. Ramy Bulan & Mr. Simon Woods
	20 mins	Q&A	
11:20am		Session 7 – Human Rights	
	25 mins	Freedom of Religion	Assist. Prof. Dr. Jaclyn Neo & Dr Dian Shah
	25 mins	Freedom of Speech & Expression	Mr. Philip Koh Tong Ngee
	20 mins	Q&A	
12:30pm	1 hour	LUNCH	
1:30pm	30 mins	Session 8 – Role of the Monarchy	Prof. Andrew Harding
	30 mins	Q&A	
2:30pm	90 mins	DAY TWO - Group discussions	
4:00pm	15 mins	TEA BREAK	
4:15pm	45 mins	Presentation of group discussions	
5:00pm	30 mins	Round-up of DAY TWO, summary and conclusion	Emeritus Prof. Datuk Dr. Shad Saleem Faruqi